Tuesday, November 23, 2010

GOOD LUCK!!

             Setelah 8 hari keje tanpa cuti,hari ni aku ambil R/L raya qurban haritu...waaa...penat giler masih terasa..hari ni off aku igt malas nk g mana2 lagipon sayang aku pon da blk tempat dia study tgllah aku sorang2 kat bumi melaka ni..nk keluar pon xde teman..lepak rumah tgk dvd jelah hari ni... bilik aku ni pon lama x berkemas sekejap lagi nk kemas2 lah apa yg patut..
            Xmas setup pon belom siap lagi kat tempat keje aku tu... xpela da x byk sgt keje aku tu. dua tiga hari siap kot blh lah relax sket..tgl buat sket2 je lagi nanti...finishing.. hujung2 tahun ni mmg byk promotion kat tempat keje aku tu..maklumlah da start cuti sekolah ni... adik2 yg da start exam tu semoga berjaya dgn jayanya...adik aku sorang ambik SPM tahun ni aku doakan dia dpt keputusan yg baik..! ayu my sweet sister GOOD LUCK in your exam yea..!
              ok lah da dekat pukul 2 ni...mandi pon x lagi ni..aku nk kemas2 rumah dulu...maybe next post nanti aku nk sambung citer SIAPA KITA yg da ;berhabuk; x berusik tu...sorry ea geng da lama aku tak sambung citertu..jgn bosan lak bace blog aku yg x seberapa ni ya..huhu..! ok buat smua yg nk exam  tu GOOD LUCK! aku nk off dulu..adios amigos!


Sunday, November 21, 2010

PENAT...

               Hm...bulan yg memenatkan aku...penat badan penat otak penat hati.semua penat macam nk tenat da...ape nk jadi aku ni...smua x kene pada aku...sb penat ke aku jadi macam ni..aaarrgghh... ntahlah.... subhanALLAH.... Start training kat pavilion KL hari tu aku da rasa penat..penat keje xpe lagi..penat sesat lg x boleh blah aku rasa...korang nk dgr citer...? xnk pon aku nk citer gak..
             8 oct 2010 pertama kali aku g kl sorang2 naik bas sb tempat keje aku hantar aku g training kat pavilion kl..jakun sekejap aku tgk pavilion tu..mmg tempat org lot2.. kecik tibe2 dunia aku rasa..kerdil je aku rasa bila kat situ..walaupon org kat situ smua biasa2 je tapi tgk tempat tu mmg utk org 'berduit' jer shoping kat situ..aku? xlayak kot nk shoping kat tempat grand macam tu...window shoping blh la...huhu..!keje kat sana smua ok byk bende aku blh belajar bawak kat melaka..da habis training 3 hari kat sana tibe masa aku blk ke melaka..
             10 oct 2010 aku dgn rasa eksyen nya xsabar2 nk blk melaka pon ikut lah kawan aku ni terus naik monorail ke LRT kl sentral tanpa tanya sesiapa memandang aku ni tibe2 jadi sombong, klu sombong je xpe ni siap bodoh lagi..haha! kwn aku tu sah2 nk blk ipoh da beli tiket LRT ke ipoh.. smpai je kl sentral aku tanya pakcik kat situ 'salam bang,nk g bukit jalil macam mana?' pakcik tu pon ckp kene naik teksi dik' 'berapa tambang dia bang? 'rm28' huahuahua....aku terus ckp xpe bang terima kaseh...aku baru nk fikir blk macam mana aku dtg hari tu..fikir punya fikir baru aku teringat kene naik LRT dr HANG TUAH ke BUKIT JALIL. memandang kan mase kian suntuk takut xde  bas blk ke melaka nanti aku terus berlari naik monorail td blk..klu dekat xpe jauh gak..yg dok kl tu tau lah dr kl sentraL punya LRT ke monorail dia bape punya jauh..aku naik monorail tu g ke HANG TUAH punya LRT plak.. smpai situ aku tanya sorang kakak tu 'nk g bukit jalil macam mana kak? 'akak tu ckp naik ikut LRT ke mana ntah aku pon da x igt aku pon bli tiket terus naik LRT macam akak tu ckp td...tibe satu stesen tu ade pengumuman sape nk ke arah tempat aku nk g tadi kene tukar LRT..aku yg dgr tu pon buat xtau je sb aku ckp dlm hati aku bukan nk g situ aku nk g BUKIT JALIL. pandai x aku...haha! pastu baru aku tgk laluan peta kat dlm LRT tu.. ALAMAK! mampus aku! da terlepas patut aku kene tukar stesen td..ni da jalan nk g ke AMPANG...hahaha...! smpai stesen PANDAN JAYA aku terus turun LRT..ah. aku da pening mati aku tdo kat kl mlm ni..
               aku kusut2 sape lagi aku call sayang akulah nk mengadu...huhu..dlm aku mengadu tu baru teringat ramai kawan2 aku duk kl ni nape x call diaorg je..hehe..aku terus call rafi mmber kamceng aku,tanya dia kat mana..nasib dia baru blk keje umah dia kat 2 situ jugak aku mintak tolong dia hantar aku ke BUKIT JALIL. sampai bukit jalil pukul 7:15 aku terus cari tiket ke melaka naik bas KKKL pukul 7.30.. fuh! nasib baik ade bas lg..hehe! jutaan terima kasih aku ucap kat kawan aku rafi merangkap kembar aku jugak..kenapa? panjang citer dia..hehe..ni ade sket gambar aku upload mase g training kat pavilion hari tu..nk tgk byk lagi kat fb aku ade...





              pastu aku pon selamat smpai ke melaka dgn jayanya dan penatnya...haha! pukul 10 lebih aku sampai rumah..blk tu ym sekejap je dgn sayang aku pastu da xlarat terus tdo je..macam tu lah kisah sesat aku di hutan batu kuala lumpur..pengalaman manis dan ngeri hehe...ok lah geng mate da kelat la... sebenarnya byk lagi aku nk citer ni sb da lama x tulis pape kat sini...nanti ade mase aku story mory lagi... da nk pukul 2pagi da nii..salam muhibah smua..!

Saturday, October 16, 2010

New Home New Friends

             Rumah baru,kawan baru,suasana baru, apa lagi yg baru ek? Hmm,aku da pindah rumah ni..da x duduk bukit katil lagi..aku pindah permatang pasir dekat sket dgn tempat keje aku skrg...saje nk jimat2 org kata selagi blh jimat kita cuba jimat kan? lainlah klu kita ni duit makan x habes boleh la buat apa aku nk..beli yg x payah nk fikir dulu duit mkn cukup ke x smpai hujung bulan..macam ni lah kehidupan org2 kebanyakan macam aku ni...
             skrg aku duk bertiga dgn kawan baru ni..nk kata baru xla baru kira aku da kenal diaorg sb aku selalu mkn kat kedai tempat diaorg keje...cuma xkenal rapat sgt je tapi da beberapa duk kta rumah ni dgn diaorg aku tgk ok je..blh lah masuk dgn kepala aku yg cool ni...diaorg pon aku tgk steady je..ok lah kot aku rasa..x salah pilih..harap2 x jadi macam dulu aku pernah duduk sewa satu rumah bertiga jugak tapi smua kaki 'kelepet' malas lah aku nk citer benda yg da lepas..harap yg da berlalu dulu jd pengajaran je utk aku..lagipun masa tu aku budak2 lagi..fikir percayakan kawan je..akhirnya makan diri sendiri..xpelah skrg pon duk dgn org yg dewasa da matang pon aku rasa diaorg smua...jd aku harap apa yg pernah berlaku kat aku dulu x berulang lagi...amin..
              barang2 aku kat rumah lama pon x habis angkat lagi sebenarnya..tgu hujung bulan dapat gaji aku nk sewa lori abg sebelah ni, bawak barang yg besar2 macam peti ais ngan mesin basuh aku tu..pastu baru aku selesa sket kot duk sini..blh masak ke apa nk buat bila smua barang da ada...kenapa? korang gelak aku masak ke? nk kate sedap aku masak tu xdelah tapi setakat nk mkn kenyang ok lagi kot aku masak...mak aku pon kadang2 suh aku masak sambal tau sb mak aku nk rasa masakan aku sesekali aku blk kampung..tapi aku masak xla sesedap adik aku yg chef tu..janji tekak kenyang sudah..hehe.!
              aku rindu si dia...da dua hari x dapat ym..line problem je..hari ni pukul 1 pagi baru line internet ok..aaargghhh tension aku..ok lah kawan2 mate da berat plak..aku nk beradu dulu...apa2 pon thanks ea yg sudi bace blog 'cohkia' aku ni..rosakkan bahasa betul aku ni...yg adik2 nk jawab pekse tu jgn nk gune pakai ayat atau perkataan aku gune dlm blog ni..sb aku guna base pasar mmg failed lah klu korang ikut gaya penulisan macam aku ni...ok geng gua chaw dulu...adios amigos...!

Monday, October 4, 2010

Raya oh Raya...

                    Assalamualaikum semua. Pergh, lama giler aku tak jenguk dan update blog aku ni..ntah ade org igt ke x lagi kat ‘Nizam bLues’ ni agaknya.. lama x ‘berusik’ dah ‘berhabuk’ da… kalau aku ni keje kat mana2 majalah utk penulisan diaorg da lame aku kene pecat agaknya.. Tapi sapelah nk ambik penulis picisan macam aku ni keje dgn diaorg.. buat terlingkup company je sb takde siapa nak bace diaorg punya majalah nanti.

                 Aku mintak maaf lah kat korang klu ade yg tgu aku punya blog ni untuk untuk cerita baru dari aku. Aku sibuk sket masa nak raya hari tu sampai x sempat langsung nak jenguk blog aku ni. Cerita pasal raya pun aku x cerita. Tapi masih dalam mood hujung2 raya ni blh lah aku cerita sket.. tahun ni raya bagi aku sama macam tahun2 sebelumnya tapi ade istimewa sket,eh bukan, banyak sebenarnya istimewa aku beraya tahun ni. Walaupun aku xde baju raya baru tapi istimewa tahun ni buat pertama kali dalam hidup aku teman wanita aku hantar makanan ke tempat keje memandangkan aku kene kerje semasa hari raya pertama. Pengalaman yang cukup indah dalam hidup aku. Korang jangan jealous plak,umi dia yg nak hantarkan makanan kat aku katanya kesian kat aku ni. Hehehhe…! Untung badan kan aku? Macam2 umi dia bagi,sampai x larat nk habeskan. Rendang daging, nasi impit,ayam masak merah,ade makanan jawe yg aku lupa namanya dia bagitau aku hari tu. Heh! Kirenya terlepas lah rindu nak makanan rendang emak walaupun aku kerja masa org lain seronok beraya…sampai tgn mak pon aku x sempat cium tahun ni..sedey lak! huhuhu!
                        Habes citer kat tempat keje istimewa lagi tahun ni kali pertama beraya kat rumah si dia.. korang jangan x percaya aku makan nasi ambeng sampai dua bungkus. Bukan bungkusan kecik tapi besar punya. Hahahha! Umi dia pun terkejut aku mkn sampai dua bungkus. Buruk lantak betul aku ni. Heh! Masa berbuka sekali kat rumah si dia pon aku mkn byk jugak tu pon pertama kali mkn ikan keli masak asam pedas. Korang pernah makan? Ni style johor punye. Power wo! aku mkn bertambah2. Adoila kenapa lah aku ni x boleh nak cover kalau bab mkn ni. Hehe! Menarik x citer beraya dan ‘makan’ aku tahun ni…
                       Ok habes citer pasal raya,sekarang ni kerja semua da ok adelah kerje yg bersisa sisa xkan habes tu kan, sebab kalau kerje da hebes aku nk keje apa plak kan. Kerje mana pernah selesai selagi namanya kite kerje. Heh! Pasal si dia pon baik2 je Cuma hari tu dia demam teruk buat aku gelisah sampai abah ngan umi dia terpaksa ambik dia dari ‘u’ tempat dia study. Alhamdulillah sekarang da baik sket walaupun ade jugak dia mengadu batuk2 tapi tak lah seteruk dia balik cuti habes raya hari tu. Masalah biasa2 bergaduh tu adat lah insan2 macam aku ni dalam bab kalbu. Bak kate seniman agung p.ramlee pun sape x sayang bini oi! Hehehe!
                      Aku ni kalau da menulis memang x igt dunia,korang bace jelah ya. Mana yg xnk bace tu aku x paksa pun. Sekarang ni pulak aku dalam proses nak pindah rumah nak save budget sket. Dapat aku menyimpan lebih sket. Yelah org macam aku ni nak gak kawen kan, tgk kawan2 sebaya smua da dukung anak ke hulu ke hilir aku ni macam ni jugak nasib ade jugak org suke. Heh! Diam x diam da hampir dua tahun aku tinggal kat rumah ni,tuan rumah pun baik tapi untuk kehidupan aku yg lebih baik masa akan dtg aku kene jugak pindah dari sini. Nanti aku duk bertiga plak dengan member2 kire bayar sewa rumah share x lah berat sangat aku nak tanggung. Dekat pon dekat nk g tempat keje.kire lagi jimat lah minyak motor aku. Bulan ni 2org lagi member kelas aku kawen. Alhamdulillah. Bertambah lagi kawan2 aku yg berumah tangga. Aku? Sket pon x sedih malah gembira tengok kawan2 bahagia. Masa aku akan sampai jugak suatu hari nanti mungkin lambat sket je dari diaorg… insyaALLAH..
                     Oklah kawan2 da masuk second page da aku menaip ni. Rasanya cukup sampai di sini je dulu ,nanti senang2 aku update lagi. Astalavista babeh!

Friday, August 20, 2010

ramadhan al mubarak

               Diam x diam da 10hari berpuasa...alhamdulillah aku masih sihat utk terus buat ibadah di bulan yg mulia ni...sama2lah kite tambahkan amalan dibulan ramadhan ni ya kawan2... bila teringat zaman kanak2 sambut puasa dulu kadang2 aku blh senyum sendiri...aku igt masa kecik dulu belakang rumah ade pokok jambu air..aku dgn arwah angah main panjat2 pokok tu dan petik buah jambu tu terus mkn...da dua tiga bijik kami mkn baru teringat yg kami gh berpuasa hari tu...hahahah...da kenyang da pon baru teringat...blk je rumah terus bgtau mak yg kiteorg da TERMAKAN jambu.. hehehh.termakan xpe mak kate x sengaja..padahal da 2 3 biji aku dgn arwah angah mkn..hehheh...kelakar betul...tu belum citer minum air paip kat sekolah lagi...g toilet ckp dgn cikgu pastu g teguk air paip kat toilet...hahhah...adoilah nakal betul aku mase kecik...
              Nasib da besar ni aku x buat macam tu...da blh fikir kan mana baik mana buruk..hmm..rindu saat2 tu...tanya lah kat semua org..sape yg x rindukan zaman kanank2 diaorg...boleh katakan 99% dr kite mesti rindukan zama kanak2 kite kan..zaman yg x payah nk fikir masalah...fikir nk main je...heh..!
              Sebut citer pasal puasa blk..da 2 hari aku x bangun sahur ni...hmm.lupa nk kunci jam..igt dia ade bangun kejutkan aku tapi syian dia study smpai pukul 2pg da x larat nk bangun dia pun terlajak...selalu dia bangun dia kejut aku,macam tu jugak aku kalau aku bangun dulu aku yg kejutkan dia...tapi da 2hari ni masing2 x sedar...x dpt da pahala sahur..heheh...mase kecik2 dulu mak lah yg selalu kejut kami bangun sahur..muke terpisat2 masing2 bangun sahur...adik beradik yg perempuan xblh puasa pon mak kejutkan suh bangun jugak sb xnk nanti kitaorg yg lelaki ni macam2 tanya..yelah budak2 dulu mana tau sgt pasal 'sakit org perempuan' ni..budak2 skrg ni jer terlebih 'expert'...x payah ckp diaorg da tau..yg bestnya bangun sahur mate ngantuk ni tapi mak suruh mkn..ade yg nk tertidur kan depan makanan pon ade..heheh..
             bile time berbuka plak lagi best..klu ade yg x pose mak x bg mkn sama...nk mkn g tempat lain sbg denda dia kene tgu org puasa habes mkn dulu baru blh mkn...hmm..mak dulu mmg garang. tapi skrg anak smua da besar2...klu mak x buat macam tu dulu aku pon x jd macam ni kot skrg..ntah2 tgh merempit kat jalan raya...hehehh..terima kasih mak didik kami dulu...
            aku igt sorang member aku jiran sebelah rumah ni, dia ni bab puasa mmg ade liat sket..umur bawah aku setahun...dia ni lagilah..time cuti sekolah bila mak bapak masing2 da g kebun getah,(menoreh) dia mmg selalu lepak rumah aku...bila time puasa dia takut kantoi dgn kakak dia,dia dtg rumah aku cari lauk dan makanan utk mkn...adoilah aku plak yg takut kantoi dgn mak bile tgk ikan dlm gobok (almari) tu habes nanti mak tanya...nasib mak x tanya..klu tanya pon ckp da bg kucing mkn..hehehhe...kawan aku lah jd kucing tu...hahhah..!
            Banyak lagi klu nk citer pasal bulan pose zaman aku kanak2 ni...tapi masa x sempat nanti aku update blog ni lagi...harap yg bace terhibur dgn kisah zaman kecik ku ini...astalavista bebeh...
           

Sunday, August 8, 2010

Hujan tangis Bahagia...

                Selamat pagi smue...hujan lagi..hehehe... sb hujan pg ni sekali lagi aku tukar syif keje...adoilah..apa nk buat xde kete..huhuhu... hm..macam mana lah klu hari2 hujan mesti mengamok bos tempat aku keje nanti kan asyik dtg lambat je... hmm..bile sejuk2 macam ni rasa rindu mula menggebu dtg bertamu ..
                hari ni nk citer pasal sendu sket...cinta jarak jauh.. aku tau ramai yg mengalaminya..begitu jugak aku..menahan rindu..sayu wo...ape nk buat demi cinta yg ikhlas kite terpaksa hadapi jugak...bersama kemudian berjauhan..rasanya mmg sendu...klu da sejak azali mula kenal dan bercinta dr jauh mgkn x sama sb da mmg jauh..ni mula2 dekat kemudian dtglkan berjauhan tu lagi sayu nk hadapi...apapun org kata pucuk pangkal hati...andai kita benar2 ikhlas dgn sidia pasti apapun halangan kita mampu hadapinya bersama...
                demi cinta kita akan ku harungi ranjau berliku,onak duri demi mencapai matlamat kite bersama...wah..ayat nk best..hehehe...! tu lah ayat2 utk insan bercinta jarak jauh ni....! heh..! org bercinta ni aku ade bace satu komik tu..dia kata muka org bercinta ni suci je...hehehhe..macam baby baru lahir,smuanya kita rasa indah...hmm.betulkan? bahagia melanda setiap masa..klu ade salah faham tu biasalah..mana ade org bercinta bahagia je setiap masa,yg penting cara kite selesaikan dan hadapi masalah tu sebaik mgkn...wah aku ni klu ckp macam ahli falsafah..hehhe..yelah mana yg baik kita jadikan tauladan yg buruk jadikan sempadan..
                                hmm..jiwang kan aku ni...ok lah da lewat ni walau hujan masih belum berhenti lagi aku nk siap2 g keje..kang aku x g keje sape nk bg 'anak bini' aku mkn nanti...heheh...keje rajin2 simpan duit nk kawen..mak selalu ckp macam tu...ye mak, ude keje rajin2 lah ni...aku tangis bersama hujan bahagia...

Thursday, July 29, 2010

sukar ku lelapkan mata...

            3:27am..perghhh..! x blh lelap lg mate aku..apa aku nk buat ni da pg2...org lain da lena atas tilam smua..aku ats tilam masih mengadap 'best fren'aku yg 'bisu' ni...hanya ade skrin yg blh aku tgk dan 'butang'yg blh aku tekan...die ni lah je yg teman aku skrg..si dia da lama lena dlm kedinginan pg...esk keje pagi,ni aku x tdo lg...aaaarrgghhhhh.....!!! mmg klu blh rasa nk jerit je kang ramai org yg bangun plak..heheheh...!
             sebenarnya aku terfikir kan seseorg....yg menjadi tanda tanya hingga kini siapa dia aku xtau...sahabat,teman,kawan tapi kenapa nk bersembunyi?? aku penat fikir.. aku letih cari... bg aku dia baik..tapi kenapa mesti dia harus bersembunyi...???persoalan yg smpai skrg aku masih belum ade jawapan..     
            "sy tau awak akan bace blog sy ni...dan awak pasti tau sy ckp asal awak skrg ni..sy x pernah lupakan awak sbg kawan tapi cara awak buat sy semakin penat nk tau pasal awak..sy tau awak byk tolong sy...salah ke apa yg sy buat??? cube awak fikir klu ade org yg kenal awak tapi awak xtau siapa dia awak nk kawan x??awak nk suke dia x?? sedangkan awak xtau pon siapa dia...??? susah kan awak nk terima?? macam tu juga sy..."
             ntahlah aku harap yg berkenaan faham apa maksud aku...

Monday, July 26, 2010

Tambah satu lagi...


             26 july 1983 jam 12:20am lahir seorng lagi bayi kat atas muke bumi tuhan ni...dan diberi nama NOROL NIZAM b anuar....setelah beberapa ketika bayi tu meningkat dewasa kini  26 JULY 2010 sudah 27 tahun dia bernafas dan d pinjamkan nyawa utk terus berada disini...YA ALLAH hambamu ini mengucap setinggi2 kesyukuran terhadap nikmat MU ini YA ALLAH...
               tambah lagi satu kat angka umur aku..maknanya aku makin dewasa dr segi umur..aku makin tua dr segi rupa dan aku patutnya makin matang dr segi pemikiran,...insyaALLAH...betul ke makin bertambah usia kita, kita semakin matang?? hmm..bg aku bukan sebenarnya..kematangnan seseorg bukan pd usia atau umurnya..tapi cara seseorg tu berfikir yg menampakkan diri seseorg tu matang..ade umur da 30lebih tahun pon x matang berfikir kadang2 aku tgk sb mgkn cara pembawakan atau diri sendiri yg x nk jd matang...ade yg seusia belasan tahun tapi cara pemikiran da cukup matang sb mgkn pengalaman sendiri dan belajar dr pengalaman org lain kite cepat jd matang dan cara pemikiran lebih dewasa...
                apa ntah aku merepek kat atas tu..heheheh...! korang buat2 faham jelah ek..!! aku kesal lah beberapa mgu lepas aku punya email ad problem..aku xtau siapa insan mulia yg pandai hack aku punya pasword smua x blh nk sign in..xpelah aku harap org tu berbahagia buat aku macam tu..aku xnk tuduh sesiapa sb aku xde bukti dan xtau pon siapa..hanya mendoakan kesejahteraan beliau dunia akhirat..tuhan pon x suke kita membalas dendam ni jd aku biarkan aje...dah aku ni bab perisisan komputer ni bukan pandai sgt...nasib ade kawan2 aku yg pandai ajar aku macam mana nk seatle problem tu...Alhamdulillah smua da ok skrg..terima kasih pd yg berkenaan...
                apa yg aku mahu di usia yg semakin meningkat ni aku dtabahkan dan dkuat iman menempuh segala dugaan hidup d dunia ini dan menjadi insan d akhirat kelak...hanya padaMU aku bermohon YA ALLAH...dan semoga KAU memberkati hubungan kami dan aku dan dia mendapat keredhaan MU YA ALLAH hingga ke akhirnya..amin....

Saturday, July 24, 2010

mengulit kenangan...

             aku nk citer pasal zaman kanak2 aku...aku ni blh dikatakan dr keluarga yg besar jugak ramai adek beradik..dan dlm ramai2 ni aku rasa aku yg paling nakal kot sb aku paling byk kali kena rotan mak ngan abah..hahahh....mase kecik aku rapat dgn arwah angah..lgpon kami beza setahun je...tapi bila da naik menengah hubungan kami da renggang sket bukan renggang macam mana mgkn sb dia sibuk dgn kawan2 dia aku plak dgn kawan2 aku...
              zaman kanak2 kat kampung biasalah mandi sungai, g mancing kat paya,lastik burung smua aku buat dgn dia..kire da macam kembar da kita org berdua ni cume bezanya dia agak ganas la dr aku..aku menengah baru belajar bawak moto,dia sekolah rendah da laju da bawak moto..hehehh..dan satu dia ni yg aku respect sgt sb x byk ckp kat rumah dan agak panas baran orgnya..aku plak byk ckp dan lebih byk sabar kot...agaknyelah..aku rasa..org lain tgk aku aku xtaulah macam mana...heh..! kami ni blh dikatakan keluarga seni jugak kot..sb abah dgn kumpulan ghazalnya masa mude2 dulu,mude x mude sgtlah da ade dua tiga org da..masa aktif tu..byk gak piala dia menang nyanyi aku igt dulu tapi smua da hilang ntah kemana piala2 tu smua...mak plak dgn seni menjahitnya..macam2 mak jahit dulu dgn baju sejuk smpai ke kait kat frame tu aku xtau lah korang pernah tgk ke x, atau xtau apa aku ckp benda tu...hehheh!
              dan adik beradik aku pon ade jugaklah yg ikut seni tu tapi mgkn lain cabang seninya...ade yg pandai ukir buah dan ais..yg pandai edit2 gambar ni..yg pandai melukis..dan yg paling best aku rasa seni arwah angah lah de superb...ape seni dr yg lembut sampai yg kasar smua dia tau..tapi ALLAH lebih menyayanginya...angah pandai melukis,main alat muzik gitar,menyanyi,masak,menjahit dan betulkan moto pon dia pandai tau..moto abah yg bawak g kebun dulu dialah yg tukang pomenkannya...huhuhu...! tulah selalunya org berbakat begini ALLAH hanya pinjamkan pd kita hanya sementara je...aku rindukan dia sb tu aku tulis ttg dia..kami dulu sama2 kena rotan dgn mak..bila blk dr paya baju masing2 da kotor apa xnya mak marah...pernah satu hari sb takut kene marah dgn mak aku dgn arwah angah x blk rumah duduk atas pokok mangga jiran kami...heheheh...nakal kan??
               smpai org kat area situ felda tanah rancangan kite panggil blok tp bukan macam  block kat ruman flat tau..yg duk kawasan felda tu tau lah maksud aku ni..satu blok tu carik kami berdua smpai mlm..hahahha...kantoi gak sb diaorg blh suluh plak atas pokok kami duduk tu..tapi untung mlm tu x kene rotan pon...heheheh...! klu x dan tentu kene belasah dgn mak..heheh..! satu aku paling bengang aku x pernah dpt kalahkan dia main badminton..abg aku ni kidal orgnya jadi agak susah bg aku nk agak macam mana org kidal hantar shuttle tu..hehehh..bengang tau..klu main badminton dgn dia mesti aku kalah..hahhah...! sb tu smpai sekarang sukan no satu aku badminton walaupun aku x sepandai mana tapi aku suka main sukan ni...
                byk lagi pasal arwah klu ikutkan hati nk cerita ni...tapi aku mesti sebak klu sebut nama dia..kadang2 bila aku citer ttg arwah aku rasa  spt dia ade lg je..tapi diam x diam da lebih lapan tahun arwah pergi tglkan kami sekeluarga...sayu hati ini terkenangkan senyuman manis dia..dgn janggut dan kumis yg dia ade...hmm... hanya gambar2nya bersama kami dan kawan2nya menjadi peneman kami...semoga  ALLAH cucuri rahmat ke atas rohnya..dan tempatkan beliau dikalangan org2 beriman..amin...

Friday, July 16, 2010

BLuEs unTuk aKu..


            Hmm..sunyi sket malam ni...blues utk aku...hehehee.. syahdu mlm berlagu sepi... nk tdur awal mate ni x ngantuk plak..apa aku nk buat lg selain meluah rasa kat blog ni...rindu kat someone.. xpelah dia pon x berapa sihat biarlah dia berehat...
            bila sebut pasal cinta apa korang fikirkan dan mahu?? kejujuran, keikhlasan, tolak ansur, kerja sama,saling mempercayai, kasih sayang tentu, hmm..apa lagi..kesetiaan, memahami, perhatian dan macam2 lagi kan impian kita dlm bercinta?? tapi tau x berapa ramai yg beruntung memiliki smua tu dr pasangan masing2...?ye.kita bukan insan sempurna nk buat smua tu kadang2 tetap juga ada masalah. normal sbg manusia biasa..mmg smua antara kita nk yg terbaik dr pasangan tapi bg aku terima pasangan kita seadanya tu yg paling penting dlm setiap hubungan...tu yg utama bg aku la..aku xtaulah kan pandangan korang mgkn berbeza tapi aku percaya tetap ade yg setuju dgn aku...betul x?
             bila kita da terima pasangan kita seadanya kita pasti akan buat yg terbaik dlm hubungan tu dr situ akan tmbul smua yg aku ckp td...contohlah aku bg..klu kite x blh terima satu sikap dia misalnya kuat merajuk,pasti kita malas nk pujuk bila malas nk pujuk disitu akan timbul isu kurang perhatian dan akan melibatkan yg lain lg,x memahami,dan blh bersangkut paut dgn yg lain sekali..macam tu lah maksud aku td...klu kite terima smua sikap dia seadanya tentu xde masalah besar akan berlaku... satu lg contoh aku bg,.klu kita bercinta dgn dia tp xdpt terima kekurangan dia mcm kerjaya dia kat situ timbul masalah besar kita akan push2 dia supaya nk dia jd lebih baik...mmg x salah klu kita nk pasangan kita jd lebih baik ..smua org pon nk jd yg terbaik tp klu da hari2 asyik ckp benda yg sama ..kene push..jiwa akan tertekan dan timbul masalah selalu bergaduh dan akhirnya perpisahan jd jln penyelesaiannya..
             kadang2 pengalaman menjadikan kita lebih matang memikirkan apa yg patut kita buat utk hari2 mendatang...tapi terima seadanya ni td bukan smua perkara nk juga aku terangkan kat sini..klu kita terima je perangai buruk dia x blh gak kan..tu mencari nahas namanya...klu dia jenis player x kira lah girl ke boy aku ckp ni umum bukan pd sesiapa..xkn sb sayang korang nk terima dia jugak ko yg merana nanti..so tuhan da beri kita akal fikiran nk fikir mana baik buruk sesuatu perkara jd fikirlah dulu sedalam dalamnya sebelum buat sesuatu keputusan k...hati blh merasa,akal akan menilai baru buat keputusan..! mmg keputusan kita pon x selalunya tepat sb tu ahli falsafah ade bg kata GAGAL SEKALI X BERMAKNA GAGAL SELAMANYA...so bg kita yg pernah gagal dulu jgn putus asa...teruskan perjuangan..hidup ni umpama di medan perang kita akan lalui pelbagai ranjau dan duri utk berjaya dlm medan kehidupan ni...aku suke trade mark arwah angah,abang aku..apapun yg berlaku HIDUP MESTI DITERUSKAN...love you my bro.. al-fatihah buat NOROL FAIZAL BIN ANUAR..

Wednesday, July 14, 2010

Hujan kekayaan...

            Hm..hujan pagi ni... keluar nk g keje baru renyai2 smpai tgh jalan lencun,kuyup,dan yg sewaktu dgnnya...aku apa lg patah blk lah..hahhah...first time aku xdtg keje bila hujan hari ni...selalu hujan2 pon aku redah gak..tapi hari ni betul2 lebat aku terpaksa patah blk..dgn baju basah nk keje lagu mana?? baju basah ok lg klu da selua pon basah dan yg seluar kecik  tu pon basah nk g keje?? hahhah.....hmmm tulah kene beli kete jugak lah aku ni..heh!
                Tglkanlah pasal keje tu dulu..aku ade bende nk share something dgn korang hari ni.. aku ade sorang member ni..dia ni aku blh katekan punyai ilmu yg agak luas jugak lah sb dia rajin membace...tapi aku xnk mention nama dia kat sini nanti dia riak...! hahahha..dia pon aku rasa x bace blog2 ni..dia duk kat MPH bace buku pasal teknologi terkini lg ade faedah bg dia..heh! oklah macam ni aku  aritu ade duduk berbual dgn dia citer pasal gaji,duit kemana pergi sb dia kata setahun dia keje x nampak pon dia ade menyimpan.. pastu dia ckp blk sepatutnya kita kene ade list harian mana 'terbang'duit kita..mana kite belanjakn kene tulis jad hujung bulan nanti kita tau barang mana patut dan x patut  kite beli dan nampak mana duit kite g...
                 Pastu aku pon saje usulkan macam mana ek nak kaye??? dia kate 'senang je bang..skrg abg da keje ok, tu da cukup sb ade duit masuk so abg kene buat 3 perkara ni je..klu abg blh buat abg blh jadi kaya  dr zero to hero(yg ni aku tambah sendiri merujuk kpd perkataan zero to hero) hehehe..nk sedapkan cerita... dia ckp lagi "ni bukan sy ckp bang sy tgk satu talk show org putih,dia kate buat 3 perkara ni klu org yg nk jd kaya dr zero,x payah beli buku2 smua..macam ni cara dia..
1) JANGAN GUNA KAD KREDIT- maksudnya jgn beli barang secara hutang..klu nk bayar cash klu xde duit jgn beli..hset jgn gune line..kira yg belanje gune kredit jgn buat!
2)DALAM SEMINGGU SATU HARI  JGN   BLANJA 1SEN PON- tu aku rasa korang faham kan..pilih je satu hari dlm seminggu tu korang duk rumah je ke jgn keluarkan duit satu sen pon...!
3)dan lastly aku rasa smua org susah sket nk buat kot termasuk aku...hehehe..
JANGAN MAKAN KAT RESTORAN .. yg last ni je susah sket kan..kite mana blh x mkn luar..xtaulah klu yg rajin masak dan x suka mkn luar mkgn blh buat..heh..!
                 hmm..tu lah 3perkara yg korang kene buat nk jadi kaya drpd zero.. jemputan yg ckp masa talk show ni pon bukan org biasa tapi penulis terkenal dr barat tu..korang yg rasa nk jadi sesuatu tu blh cuba buat..klu kita fikir logik mmg betul org tu ckp...senang je kan nk jd kaya rupanya..cuma kita x nampak...x payah buat BISNES MLM yg kite belum tau untung rugi tu...cuma yg klu buat bisnes tu lebih cepatlah nampak hasil nk jadi kaya tu..ni yg org tu ckp nk mulakan dr zero korang jgn salah faham plak..kang ade plak kate buat bisnes tu x baik plak..hehheh..ikut pada fikiran masing2 lah kan..cuma aku bgtau ni saje nk kongsi cerita ni..hehhe..apapon thanks kepada my frenz yg sudi citer pengetahuan dia kat aku ni..korang jgn x percaya aku tgh cuba buat ni...hahhahah.!!! insyaALLAH tuhan sentiasa membantu hambaNYA yg berusaha...manusia yg gagal adelah manusia yg putus asa..!

Sunday, July 11, 2010

blues is kesunyian...

           hmm..patutlah aku rasa sayu je dua tiga hari ni..rupanya air mata ku nk mengalir lagi....maafkan ude mak air mata ni x mampu ude tahan utk sekian kalinya..perlukah aku bgtau disini sb apa aku mengalirkan air mata?? rasanya x perlu..biarlah ia tersimpan rapi dlm sanubariku..lagipun yg memahami sudah jelas dan tahu kenapa x perlu rasanya aku panjangkan lg perkara tu...
           dlm blog aku ni aku nk kongsi ttg cerita love,life and general, tapi klu ttg cinta pon aku xnk explored ttg cinta aku sebenarnya...hm,cuma aku nk kongsikan pandangan aku ttg cinta,kehidupan ni dr pandangan mate aku je...klu korang nk komen aku amat menghargainya...sekurang2nya aku tau mana salah dan silapnya aku...sb tu hanya pandangan aku..klu korang ade pandangan berbeza x salah rasanya nk komen..aku terima dgn hati terbuka...
            hmm,pagi ni bangun je tdur tadi aku call someone sb rindu ssgt kat dia pastu terus terus aku terasa nk tulis sesuatu dlm blog ni..suke aku baca blog teman2..macam2 gaya penulisan ade..tapi yelah kite ade cara kite sendiri kan nk meluahkan rasa...ade yg guna kata2 simbolik utk nk sampaikan apa yg dia rasa,ade plak guna ayat2 yg teratur dan mudah difahami,dan ade jugak yg aku bace guna pendekatan bersahaja je menulis dlm blog dan kita rasa kita dekat sgt dgn penulis tu...eh dlm blog kite x panggil penulis ek?? salah2.. dkt dgn blogger tu..hehhehe... hari ni aku nk tulis pangjang sket harap korang x bosan nk bace bebelan aku ni...heh...! bulan julai ni bulan ketiga aku keje kat tempat baru ni..setakat ni xde masalah yg besar sgt kat sini..aku blh handle sebaik mgkn tapi xtaulah ade jugak insan yg x puas hati dgn aku kat sini..harap2 xde..tapi yelah mana kita blh nk gembirakan smua org..betul x?? kawan2 kat sini pon smua ok je aku rasa..blh hang out sama2 kira fiendly kat sini oklah...hmm..aku jumpa someone pon kat sini..hehehhe..! TERIMA kasih CINTA... ttg jodoh ni aku serahkan kepadaNYA..kita rancang dan buat sehabes baik dan selebihnya kite berserah pada yg MAHA ESA..penentu segalanya..
               kat teratak yg aku tgl ni plak rasanya da hampir 2tahun aku kat sini...sendiri.tapi x kesunyian lagi sb ade insan yg sering menemaniku saban waktu dan ketika..klu aku kumpul duit sewa rumah ni dua tahun aku  rasa dah blh simpan separuh duit belanja kawen ni..heheheh..tapi xpelah utk keselesaan aku juga..aku x kisah smua tu..biarlah aku susah sket skrg mana tau suatu hari ade rezeki aku dpt aku beli rumah sendiri...insyaALLAH...hmm sebut pasal rumah ni aku igt hari ni ahad cuti2 ni aku nk kemas rumah ni lah..dah lama aku x kemas..klu mak aku ade tentu dia bising tgk rumah ni..heheh..kat rumah kampung dulu pon buat sepah sket da kene bebel..mana x nya masing2 malas nk mengemas api buat sampah mmg pandai..hahha..maafkan kami  ye mak..hmm rindu kat mak lah...baru bulan lepas jumpa mak ngan abah tapi x best  x dpt rasa masakannya sb g rumah org kawen jd mkn pon nasi org naik pelamin je...sodeh..
                aku ni kang klu da start nak mencoret ni keje rumah pon x buat..oklah nanti ade apa2 nk aku kongsikan aku update lagi..aku nk g kemas rumah dulu..jgn lupa bulan ni aku dah tambah tua lagi...!! huhuhu...!

Friday, July 9, 2010

SIAPA KITA.. episode 8

              bila cinta ni menguasai diri hidup kita kan rasa gembira dan bahagia je kan...aku dan dina melayari saat2 indah bersama tapi SIAPA KITA nk menetukan apa yg bakal menanti kelak..aku hanya berdoa padaNYA agar apa yg kami lalui skrg akan ke akhirnya...dlm kesibukan bekerja aku x lupa member aku yg yg dua org kat rumah tu..smlm huzairy ade bgtau aku pasal awaie sejak akhir2 ni berkurung dlm bilik je aku mmg sibuk skrg ni sb tu x perasan perubahan member aku kat rumah tu..huzairy kata awaie ade problem dgn myra girlfriend dia..tapi huzairy pun x tau byk cerita..kira dlm rumah ni yg paling tua aku jd klu ade apa2 masalah dlm rumah ni mmg masing2 akan rujuk pd aku..aku igt blk keje ptg ni aku nk borak2 dgn awaie nk cube kongsi masalah dgn dia..sb dlm kami bertiga awaie lah yg paling pendiam skali tapi dlm diam2 dia kepala angin jugak tu..pernah satu hari tu jiran kami memekak tgh2 mlm dgn slumber dia g sound jiran tu..terkedu terus jiran tu kene marah dgn awaie.heheheh....bagus jugak sb selalu klu kami yg tegur jiran sebelah ni karaoke mlm2..macam xde kesan ibarat tuang air kat daun keladi..lepas kejadian tu da xdgr lagi da jiran sebelah tu memekak tgh2 mlm lagi..
              smpai je rumah aku terus cari kelibat awaie..huzairy keje partime waktu2 macam ni..moto awaie ade tapi dlm bilik dia xde org..aku terus call dia..truuut...truut...truut..."hello awaie ko kat mana ni..?" "hello,maafkan saya..." suara perempuan yg jawab handphone awaie..yg pasti tu bukan suara myra..sb aku kenal sgt suara myra yg halus tapi suara ni serak2 basah..aku salah dail nombor ke? pakai handphone skrg mana ade dail2 lagi terus cari nama tekan call, mustahil aku salah nombor..."siapa ni? blh saya ckp dgn awaie?" "hmmm..blh saya tau siapa ni?" suara yg aku dgr tu tanya aku soalan balik..."saya adam kawan serumah awaie..cik ni siapa?" aku bertanya kembali..."awaie tu nama sebenar kepada syed anwar bin syed mustafa?" "ye saya.. tu nama awaie kawan saya..kenapa dgn awaie saudari?? macam mana saudari blh jawab handphone dia?" "ermm..err.." suara dihujung sana tergagap2 utk berkata..aku mula jadi x sedap hati...apa dah belaku kat awaie? ish..!!! jgn fikir bukan2...ya ALLAH selamatkan lah temanku itu dr sebarang bencana....

Wednesday, July 7, 2010

kembali merindu...

        salam..smuakawan2 n my followers..macam ramai lak followers aku kan??? apapon aku hargai dan ucapkan terima kasih korang smua yg sudi bace apa yg aku coret kat sini... hmm,bz sket lah sejak kebelakangan ni smpai nk update blog ni pon x sempat... baru habes fair besar kat tempat kerje alhamdulillah smua berjalan lancar je 2mgu promotion tu.. skrg baru free sket.. da blh berehat tgl nk seatle kan kerja yg masih bersisa je lagi sebelum start promosi raya bulan puasa ni xlama lg..
           skrg aku da xnk sedih2 lagi..aku nk gembira je skrg sb aku da ade yg menemani aku siang da mlm walau x bersama tapi selalu berhubung...aku x kisah ape org nk ckp pasal aku..yg penting aku x susahkan sesiapa..dulu aku sedih ade org kisah...aku dtglkan berapa kerat kawan yg bg semangat blk kat aku...kepada sahabat2 andai ada salah dan silap aku selama ni aku mohon maaf...kite xtau kan kite smpai bila dpt bernafas...selagi aku bernafas aku akan cube sedaya upaya membahagiakan insan yg aku sayangi...mmg kite xblh buat smua org gembira tapi kite blh buat yg terbaik dlm hidup kita...
           dan selagi DIA pinjamkan nafas ni utk kita kita  cubalah buat sehabis baik utk kite..aku ni insan yg serba kekurangan tapi jgn jdkan itu sbg alasan utk kite mengaku   kalah dan give up...kite kene usaha dan terus berusaha utk majukan diri kite ok kawan2..! da pukul 2 pagi..nanti senang aku share lg sebab akhir2 ni byk gak perkara berlaku kat aku.!hehheheh... salam...!

Monday, June 28, 2010

SIAPA KITA.. episode 7

                Hari minggu yang ceria... hari ni keluar dgn dina. sekejap lagi nak ambik dia kat rumah mak ayah dia....hm,xtau lagi nk g mana tgk jelah nanti.. "asslamualaikum..."aku memberi salam.." waalaikummussalam...hm, adam masuk lah dina tgh bersiap lagi tu..".pelawa en.kamal.. aku terus salam tangan bakal bapak mertua aku ni..heh..! "kamal nk g mana dgn dina hari ni?" tanya en.kamal. "hm,kami igt nk jalan2 kat tepi pantai je pakcik..lama kami x g sana..lagipun masing2 sibuk je kebelakangan ni.." aku beramah mesra..en.kamal ni seorg ahli perniagaan yg kira berjaya jugak lah kat melaka ni..bisness restauran dan katering..byk kali jugak dia pelawa aku joint syarikat dia tapi aku rasa lebih baik aku usaha sendiri dulu dan cari pengalaman sebyk mungkin..tau jelah klu da keje dgn 'family' sendiri ni nanti byk sgt dugan yg terpaksa kita tempuh...PHD manusia ni tau jelah...tak blh tgk org lain maju dan berjaya sket ade je yg x puas hati nanti..jadi lebih baik aku kerje macam ni je dulu sebelum aku belum ade apa2 ikatan dgn dina anak kepada bos D'CATERNG AULA..
                "Awak...." dina memanggil lembut..aduh, suara nilah yg selalu buat aku sering x tdur mlm bila manja2 panggil aku..hehehe... "ye awak...kenapa ni? awak ade masalah ke?" macam biasa ayat romantis aku mengambil berat insan tersayang..kami mencari tempat duduk kebiasaan kami bila dtg ke pantai ni..di atas batu2..tepi pantai ni aku dan dina pertama kali bertemu dulu.. "hmm..xdelah wak...dina nk mintak maaf pasal kita gaduh hari tu..dina x patut marah awak macam tu....dina terlalu ikut dan dgr kata2 kawan dina..dina minta maaf ya wak..."dina menunduk manahan sebak..angin laut ptg itu cukup mendamaikan buat pasangan bercinta macam kami ni meluah rasa...aku biarkan dina menyusun kata..."...dina tau dina salah dan dina terlalu ikut perasaan cemburu dina tanpa dgr penjelasan dr awak...maafkan dina ye wak..." hmm..suara manja macam ni lah selalu melemahkan hati keras seorg lelaki yg gagah perkasa macam aku ni..heheh..aku ni mmg pemaaf org nya..x pandai nk marah lama2..yg dah berlalu tu aku biarkan je berlalu klu kita igt blk mmg sakit kepala dibuatnya..."dah lah awak..adam da lama maafkan awak.."aku mengambil pendekatan mudah xnk memanjangkan lagi perkara tu...aku tau dina da cukup dewasa x perlu aku nk bebelkan dia panjang2 macam aku marah adik2 aku...heh..! mendamaikan! tu yg dpt ku ucapkan tatkala dina menyandarkan kepalanya di bahuku...aku bahagia aku cinta...bayu laut terus bertiup lembut.....

Sunday, June 27, 2010

SIAPA KITA.. episode 6

          7.05pm badan pun x larat mata da lebam mengadap pc nk siapkan projek baru ni...ni da bulan november tahun baru cina dua bulan je lg client nk siap sebelum tahun baru...perghh mmg kene rush hour aku ni...nasib shuhadah blh surport aku klu aku nk buat sorang2 mmg mati terduduk aku...rumah dato plak tu..tau jelah klu rumah dato selalunya mmg owner cerewet gile..shuhadah pun da lama keje dgn syarikat ni...tak silap aku hampir lima tahun dia disini..shuhadah photographer kat sini..dan encik aswad kita org punya perunding..kami bertiga je dlm deparment ni dgn lady bos madam lisa hanum..staff lain smua da blk..aku menuju ke arah moto kapcai aku..alangkah bagusnya klu moto aku ni blh jalan sendiri macam belalang tempur citer suria baja hitam tu...blh gak aku relaks tidur je atas moto smpai rumah...hmmm...
              smpai je rumah aku tgk rumah aku berkunci..mana plak gi member serumah aku ni....?aduh,aku lupa hari ni da hari sabtu,diaorg semua blk kampung.. awaie dgn huzairy dia org satu kampung..dua2 dari batu pahat johor..aku je org nogori yg tersosek dlm rumah ni..hehehe...! mlm ni keseorangan lagilah aku...lagi lah shahdu dibuatnya...dina ade call aku tadi ajak keluar malam ni tapi aku menolak secara baik sb aku mmg betul2 tak larat nk keluar malam ni...dia faham..tapi muncung jugak lah sekejap.. aku pandai ayat da ok da dina..wanita ni kalau kita pandai jaga hati dia mesti dia dgr ckp kita...tapi yg kepala batu pun susah jugak...asyik nk dengar cakap dia je...cakap kita langsung dia xnk dgr..tu korang fikir sendiri lah ye...

lupakan kenangan mengusik jiwa mulakan hidup baru dgn buku baru....

         26/06/2010 aku mulakan hidup baru aku...aku nk biarkan kenangan ygmengusik jiwa aku selama ini biarlah bekubu di hati ini...aku nk mulakan hidup baru aku dgn buku baru ayat spt seorang teman aku kata pd aku...hmm...segalanya aku nk mulakan kembali..akupenat rasa sewdih.penatkecewa...skrg aku nk happy2 je...aku tau apa yg berlaku pada aku dulu tetap ade hikmah nya....aku nk menyanyangi dan disayangi utk selamanya..biarlah kali ini yg terakhir buat ku...cinta terakhir ku..hope so...syg andai dirimu 'dgr' isi hati ku lafazkanlah kembali kau jua cinta kepadaku...

Sunday, June 20, 2010

SIAPA KITA.. episode 5

               malam ni bulan hilang entah kemana... sunyi sepi meneman hati..bernyanyi rindu hati ku kini teringat dikau nun jauh disana..sendu berlagu pilu jiwaku resah..kemana arah ingin kutuju...membawa harapan kian lenyap...segaris janji hampir luntur...hanya tinggal cebisan2 cinta untuk di pertahankan bersama..gemersik unggas menghiasi pekat malam...aku terlena dalam kerinduan...
              hari ni aku nk blk melaka,esk da start keje..setelah seminggu aku bercuti pasti byk keje yg aku kene selesaikan nanti..keje yg melambak akan menanti aku...2 jam aku duk atas moto,mula2 dulu masa aku baru beli motor kapcai aku ni naik kebas jugak lah punggung ni setiap kali blk kampung..tapi skrg da ok da sb da selalu jalan jauh2 ni...heh..! pukul 4.50pm smpai je kat rumah aku terus baring..penat..tertidur
kawan2 aku ramai yg berhijrah ke kolumpo carik rezeki kat sana,tapi aku lebih selesa keja kat melaka..kehidupan kat mlaka ni aku blh 'survive' lgpon kos hidup kat sini pun x terlalu tgi..aku selesa..lepas spm dulu aku terus cari kerja kat melaka.. skrg da 8 tahun aku jadi warga melaka..bukan aku tak pernah keluar pegi negeri lain sb kerja macam aku ni mmg selalu outstation jumpa client smua...interior designer ciput macam aku ni..keje pun bukan syarikat besar tapi aku bersyukur...rezeki DIA ada kat mana2 je..yg penting usaha..
            pagi ni hujan lebat. basah kuyup aku smpai tempat keje nasib x lambat..klu x merah lg lah 'punch card' aku ni... "hah, adam macam mana ko nk keje ni dgn baju basah kuyup ni?" tegur kak salamah cleaner kat opis tu... "hm, tulah kak sy nk berteduh td takut hujan lambat berhenti plak...tu yg saya redah jer tu...akak bukan xtau madam kita tu klu da bebel kang..." aku mengadu kat kak salamah yg da macam mak aku da kat opis ni... kak salamah pun dah hampir 10tahun keje kat company ni..dia da masak sgt dgn perangai big bos kita org madam lisa tu... dia xkn terima appun alasan korang klu lambat dtg keje ni...melainkan ade masalah betul2 'emergency' klu setakat hujan,motor rosak,jammed mmg lagilah dia x blh terima lg2 kat melaka ni mana lah ade jalan jammed sgt bukan macam kat k.l tu...en.aswad dgn shuhadah tersenyum je dr meja masing2..



episod duka menjelma lagi....

              aku terus rasa kecewa lg...hubungan yg x kesampaian...begitulah aku...terus dgn episod duka aku...mencari cinta sejati telalu sukar buatku...ditinggalkan dgn pelbagai cara...aku kena kuat teruskan kehidupan ini...aku pasrah ketentuanNYA...sukar untuk memahami insan bernama NOROL NIZAM anuar....
              erti kehidupan ku lalui mengejar,mencari atau menunggu cinta...pedih terpaksa melepaskan insan tersayang pergi...perjalanan cinta aku masih belum terhenti dan terus mencari lg....

Saturday, June 19, 2010

Kejoraku Bersatu....

DIRIMU PERSIS BINTANG DARI LANGIT
BUKANLAH MIMPI-MIMPIKU
DISINI TELAH DATANG SAYANG PALING DALAM...
BAWAKU PULANG BERTEMAN PELANGI
KAMAR HATI DIHIASAI
BIAR CANTIK BIAR BARU
SEMUNYANYA KERANAMU..
OH,YANG LEMAH KINI GAGAH
ASAL BURUK JADI INDAH
KERANA SENTUHAN CINTAMU..
KUSUSUN LANGKAH MELAYARKAN
HARI INDAH BERSAMAMU.....
LILIN DIRI...TAK KAN PADAM....
SEANDAINYA ENGKAU ADALAH SUMBUNYA...
KAULAH PUTERI KUDAMBAKAN
BIDADARI SYURGA JELMAAN DUNIA
AKAN KU JAGA...
SELURUH JIWAKU
                                                                 BIARLAH HARUM BERDUA
                                                                 ASAL KAU TAK TERLEPASa
                                                                 DARI GENGGAMANKU...
                                                                 BIAR KULAMAR SAHIH DIRIMU
                                                                 MENJADI RATU
                                                                 BERADU DALAM PELUKAN
                                                                 KEJORA KU BERSATU...

Sunday, June 13, 2010

aku dan karikatur (sepet klebang n midori seiji)


              skrg blog aku da lawa kan??? hehhe.. tapi bukan aku yg buat...seorg teman benama dania danial yg tolong buatkan...bersama terdahulu adik aku ayu...thanks bangat kat you all sis..! nk panggil bro x blh sb dua2 girl...hehehe...! tgn aku skrg da gile nlk menconteng buat karikatur blk..habes smua muka staff kat tempat aku keje tu aku kartun kan muka diaorg..hahhah..smpai muka manager aku pon aku karikaturkan..klu diaorg tahu nahas aku..hhehe..! sekadar hiburan je...harap big bos-big bos x marah ye...
tapi masih byk aku kene belajar lg klu nk berjaya dlm bidang ni...skrg aku just saje suke2 menconteng je..aku nk tunjukkan anti gambar yg aku lukis tu..masalah aku xde scanner nk buat gambar tu terang klu masuk dlm lapton ni...klu guna hset atau webcam camera gambar tu x berapa cantik lah.. korang tgu jelah ye...mana tau lepas ni ade yg nk tempah ke kat aku..x mahal belanja roti canai 2keping banjir dgn nes terik cukup..hehheh...! chaw...

Saturday, June 12, 2010

SIAPA KITA...4

          hmm..betul hati ibu kan mana kita blh menidakkan apa yg diaorg rasa tentang anak2 mereka...masuk hari ke lima bonda tanya aku..apa masalah aku skrg..... 'kenapa adam ni..bonda tgk macam ade masalah je...? ceritalah kat bonda klu2 bonda blh bg nasihat utk anak bujang bonda ni...' lembut suara bonda menegur ku ketika kami sama sama duduk di 'pangkin' tepi rumah bawah pokok rambutan petang itu...

'adam pun xtau macam mana nk cerita bonda...' aku mengeluh lesu sambil memandang jauh ke hujung jalan depan rumah..melihat budak2 bermain kejar2...best zaman tu.. mmg x rasa apapon masalah...berlari ketawa riang..hehe.. teringat zaman budak2 plak..suara bonda buatkan ku kembali ke dunia nyata skrg... 'ceritalah..bonda dgr..pasal keje?' bonda terus bertanya mahu aku meluahkan rasa..bonda memang pandai memujuk..aku menggelengkan kepala..'klu bukan pasal keje mesti pasal dina ni...?' bonda tersenyum...aku masih melontarkan jauh pandangan ku melihat kumpulan kanak2 tadi duduk berehat di bawah pokok setelah penat bermain...
             'hm, pasal dina bonda...' tulah nama manja kekasih hatiku...wardina ainur maya...aku melepaskan keluhan... 'bonda dapat rasa..sb selalu adam mesti bawak dia blk jumpa bonda walaupun blk sekejap..tapi kali ni bonda tgk adam blk sorang2 ni mesti ada masalah ni...' bonda terus menyusun kata...hati ku makin sayu dgn rasa prihatin bonda...bonda bangun mengambil dedak ayam yg tergantung pd tiang rumah memberi ayam mkn..'kuurr...kuuur....' suara bonda memanggil ayam..berlari2 ayam dtg bila dgr suara bonda...bonda duduk kembali disisi ku sambil menunggu aku meneruskan bicara...'bonda...' aku memanggil lembut...'hm,cakaplah bonda dgr...' suara seorg ibu penyanyang...'sebenarnya selama adam kat sini satu hari pon dia x msg adam apa lagi nk call adam bonda...' aku mulakan bicara...dgn suara yg agak sayu...'hari tu antara kami ade salah faham sket... kawan dia nampak adam jalan dgn adik angkat adam dak daya tu bonda tapi kawan dia ckp macam2 kat dia...adam da cuba jelaskan da kat dia tu cuma adik angkat adam je bonda, tapi dia xnk terima...bonda pun bukan x kenal daya tu mmg da lama rapat dgn adam kan...?' aku terus kan cerita... 'kawan dia ckp adam mesra sgt dgn daya..mesra pun bukannya adam ade peluk cium pun dgn daya tu bonda..biasalah adam gurau2 ketawa2..tu je...sb masa tu daya ajak adam g pasaraya beli barang dapur je bonda..aku lepaskan apa yg aku rasa...
              bonda masih tersenyum.. melihat aku spt x puas hati,marah ade,sedih pon ade sambil membasuh tangannya....kenapalah mulut manusia ni suka buat fitnah..mengadakan benda yg xde..bukan ke dosa memfitnah tu seperti membunuh seribu org islam...manusia..manusia..... 'adam sabarlah..nanti bila dia da reda sket baru adam ckp blk baik2 dgn dia ye...dia tgh marah tu mmg macam ni...' lembut suara bonda memberi nasihat pada aku yg tgh sedih ni...bonda menepuk2 bahu ku... 'yelah bonda..adam bukan apa.. dia kenal adam lebih lama dia kenal kawan dia tu tp ckp adam susah dia nk percaya macam mana kami nk hidup bersama bonda..' aku meluahkan rasa ketidakpuasan hati aku ni...bonda cuba menenangkan aku dgn mengusap2 bahu aku...masa tu aku rasa nk tdur kat pangku bonda je... 'dah adam... xmahu marah2 macam ni. perkara kecik je ni..mesti blh selesai...syaitan paling suka org yg tgh marah tau...bawak mengucap...' bonda terus menenangkan aku... ' ni adam da solat asar ke belom..? g solat tenangkan perasaan tu berdoa byk pd DIA, agar dijauhkan perkara yg x baik berlaku..hanya pd ALLAH tempat kita minta segalanya...insyaALLAH..' bonda terus memujuk aku.... 'yelah bonda adam pon harap dia x fikir bukan2 pasal adam nanti...terima kasih ya bonda...' hmm..sama2,,masalah kecik je tu dam...adam jgn susah2 hati sgt tau..'...aku mencium tangan bonda dan meminta izin masuk kedalam rumah..lega aku dah luahkan ape yg aku rasa...


dimana sinar bahagia

kelmarin kita ketawa
gembira bersama
melalui saat2 kehidupan bahagia
tiada kata gambarkan ria
hanya senyuman melahirkan rasa
tapi semalam
tercalar secalit duka
dalam tak nampak
terasa menikam jiwa
pedih ku tanggung
sakit pilu tak siapa menduga
hanya kalbu parah merana
hari ini
ku ubati luka semalam
sendiri tega hadapi segala
bagai perwira gagah perkasa
walau harapan hancur binasa
ku melangkah dengan kudrat yg ada
tempuhi kehidupan bakal mendatang
perjuangan ku tak berhenti disini...
dalam mencari 
sekelumit sinar bahagia...

Thursday, June 10, 2010

SIAPA KITA...episode 3

               Rumah nek long timah. Nak buat kenduri katanya.’ Pak mat mengelap keringatnya. Walaupun umur pak mat hampir 60tahun tapi kudratnya masih kuat. Hanya wajahnya saja dimamah usia. Tenaganya aku rasa oarng muda seperti aku pun tak boleh tandingi. Orang orang lama ni ada ‘isi’ tau..Nani keluar dari dalam kedai membawa setin air tongkat ali orang kampong untuk diberikan kepada ayahnya. ‘Nah ayah.’ Nani bersuara lembut.‘terima kasih nak.’ Pak mat meneguk air itu sebaik tin bertukar tangan.
‘Hm,yelah bonda pun ada cakap tadi dia nak pergi rumah nek long timah lepas asar karang. Katanya nek long timah nak buat kenduri tahlil lepas maghrib nanti.’kataku...‘kalau macam tu biar pak mat gi hantar beras ni dulu ya. Takut terlambat plak nanti’ kata pak mat sambil menghidupkan enjin motosikalnya.‘Adam kalau kamu nak apa apa cari je kalau tak jumpa Tanya nani tu.’ Kata pak mat dan terus berlalu. ‘ok, hati hati pak mat! Aku mengangkat tangan tanda hormat.
             'Awak nak beli apa sebenarnya ni? Dari tadi asyik usik orang je!' Nani menarik muka masam kembali. 'Awak buat muka macam tu nanti takde orang nak masuk kedai awak tau. Tapi takpe biar saya sorang je masuk. Dengan awak saya beli sekali. Hehehe…!'Aku makin galak menyakat... Tiba2 satu lagi cubitan hinggap di lengan aku... "adoi sakit la wak......!" aku menjerit akibat cubitan yg lebih kuat utk kali kedua tu.... nani hanya tertawa melihat muka aku menahan sakit...padan muka aku...heh!
               setelah siap kelapa di parut nani menyerahkan kelapa parut tu pd aku...'ni duitnya...' nani masih tersenyum melihat aku menggosok2 lengan ku..."suka awak kan...??"aku buat2 protes.. "padan muka awak...werk.."nani mengejek..
               Sudah 3 hari aku duduk di kampung..aku masih siapkan kerja2 yg aku bawak blk hari tu..fikiran ku ketika ini menerawang teringat kan seseorg..kekasih hati aku...sejak akhir2 ni hubungan kami seperti ade yang tidak kena...aku rasa spt ade yg mengganggu hubungan aku dgn dia.. kerna dulu setiap kali ada salah faham kami cepat2 selesaikan tak nak biarkan berlarutan..tapi kali ni da 3 hari dia mendiamkan diri dari aku...aku cuba hubungi dia tapi tak berjawab..sering kali masuk peti suara...bonda pon perasan perubahan aku blk kali ni..sb selalu klu aku blk mesti aku bawak dia sekali setelah dpt keizinan org tuanya...kali ni aku blk sorang lama plak tu..selalu aku blk hari je bila tgh2 bulan macam ni...masa aku smpai hari tu pun bonda da tanya kenapa x bawak blk sekali bakal menantu dia..aku cuma jawab dia sibuk dan x dapat cuti kali ni...tapi hati ibu siapa blh tipu kan...?



Wednesday, June 9, 2010

cinta dalam hati

          Macam mana kawan2 ok ke cite SIAPA KITA tu...?? baru episod dua kan.. korang nantikan lah klu aku ade idea nanti aku menulis lg....ade member yg bace citer tu nk aku keluarkan ikut due date...xlah boring menunggu nanti kan??? betul gak ckp dia tu..hm aku fikirkan ttg idea kawan tu nanti...dan klu aku rasa ok idea tu dan aku x kering idea aku akan bgtau korang smua hari apa aku akan keluarkan setiap mgu..wahhh..macam drama bersiri plak kan...huhuhu..!
              hati aku rasa gembira je skrg tau...susah aku nk luahkan...tp yg penting aku happy skrg..betul x tipu...hehehe....dan x lama lg korang akan tgk template baru kat blog aku ni tau...jgn jeles..hehehhe..ade seseorg yg sudi 'menggodek2' aku punya blog ni..nanti da siap aku mention nama dia tu pon klu dia x kisah...hehheh.. dan buat seseorg yg jauh tp dekat dihati ni aku harapkan dirimu sentiasa bahagia kini...
               da lama aku x rasa happy macam ni...hari tu ade kejap tp da hilang blk sb da dibawa 'pergi'..da ade someone still nk ambik berat pasal aku...korang smua klu korang da ade org yg korang sayang jaga jelah hati dia baik2 ye...jgn buat kesilapan macam pernah aku buat dulu..x baik main2kan perasaan org.ttg hati ni klu da terluka nk terubat mmg lambat...klu luka kat luar cepat sembuh klu luka dlm hati hanya tuhan je yg tahu betapa sakit dan pedihnya bila kecewa dan terluka...kerna aku percaya setiap antara kita pernah merasakanya..aku ade lagu baru lah...seseorg tujukan pada aku..dgrkan...
CINTA DALAM HATI-UNGU
mungkin ini memang jalan takdir ku,
mengagumi tempat dicintai,
tak melupa bagiku,
asal kau pun bahagia,
dalam hidupmu,
dalam hidupmu...
       telah lama ku pendam perasaan itu,
       menunggu hati mu,menyambut diriku..
       tak melupa bagi ku,
       mencintaimu pun adalah,
       bahagia untukku, bahagia untukku...
ku ingin kau tahu...
diriku disini menanti dirimu,
meski ku tunggu hingga hujung waktu itu...
dan berharap,
rasa ini kan abadi untuk selamanya..
       dan izinkan aku..memeluk dirimu..
       kali ini saja...
       ku ucapkan selamat tinggal untuk selamanya...
       dan biarkan rasa ini,
       bahagia untuk sekejap saja.....
       hoooooo.....
       aaaa...



Monday, June 7, 2010

4 artist

               Selamat pagi smua..pg2 lagi aku da layan cd lagu2 awie...sedei jer rasa sejak akhir2 ni...nk aku kongsikan kat sini takut ade yg terasa plak..mmg blog pon utk meluah apa yg kita rasa kan selagi x salahi undang2..tp xpela biar aku simpan sendiri je apa aku rasa dan lalui akhir2 ni...
               perahsia ke aku ek..? ntahlah...x juga kot... aku ni akan bercerita dgn org yg aku rasa ok dgn aku...yg blh faham aku...yelah xan dgn smua org kite nk ceritakan apa yg kita rasa kan...?? korang pon kadang ade rahsia yg kena ko smpan kan utk kebaikan...x smua benda kita blh cerita...
                dgr lagu jamal abdillah plak...adoi..lagi lah syahdu jer dgr suare merdu brother jamal ni..huhuhu..aku lagu2 lama ni mmg aku layan giler...4org penyanyi aku paling suke.hehehh.kita berhibur sket citer pasal hiburan...firstlyn of coz jamal abdillah..blh dikatakan hampir smua lagu dia aku hafal lirik dia..percaya x..??masalah peribadi dia aku xnk cerita sb aku just suka suara dan lagu2 dia...smau tangkap lentok punya...hehe...second aku suka lagu2 sudirman...penghibur terbaik aku rasa setakat ni dlm malaysia belum ade pengganti tempat arwah...third aku suke suara gemersik seniman agung p.ramlee...sorang lagi lagenda tiada pengganti...wlupon lagu dia agak dolu2 dgn bahasamelayu lama aku tetap suke dgr...lastly aku sebenarnya suke suare dan lagu2 awie...ade seseorg lah ckp dgn aku dulu masa selalu g karaoke dgn dia dia kata suare aku ok klu bawak lagu awie..sejak tu aku minat lagu2 awie ni..tapi zaman dgn wings aku x blh blah gu dia key smua tgi..aku layan lagu2 awie masa dia da solo je...
                 tu lah serba sedikit minat aku dlm bidang seni suare ni..next time aku share lagi....salam..

Sunday, June 6, 2010

SIAPA KITA.. episode 2

                     ‘Assalamualaikum’…aku sapa dengan lemah lembut. Ayat kena best. ‘Waalaikummussalam.. oh, awak Adam.. bila balik kampong ni? Cuti ke? Ingat da tak nak balik kampong ni lagi…’ ‘wah, awak ni macam polis la pulak tanya saya. Bertalu talu soalan mana satu saya nak jawab.’ Nani tersenyum manis buat hati aku berdebar tengok senyuman nani.. Pergh! Nak jatuh jantung aku dibuatnya. ‘Ala awak ni, dari
dulu sama je!’ nani saje tarik muka masam.
‘memang la sama. Kalau tak sama nanti awak da tak kenal saya lagi.’ Aku saje buat lawak tak berapa nak pandai. Muka nani makin masam. Tapi sesekali dapat sakat dia macam ni best jugak. Teringat masa zaman persekolahan dulu. Sampaikan nani ni dulu beri gelaran kat aku. Dajal. Lebih nakal dari Ali setan lakonan Azmeer Mustafa tahun 80an dulu. Hehehe!
                    Diam tak diam da hamper lapan tahun aku tinggalkan zaman tu.. Cepat sungguh masa berlalu. Kawan kawan pun ada yang da berumah tangga. Malah aku dengar yang da ada anak dua tiga orang pun ada. Aku tumpang gembira. Masing masing da ada kehidupan sendiri. Aku dapat juga hadiri majlis walimatulurus sorang dua teman teman sekolahku. Meriah! Itulah yang dapat ku gambarkan dan rasai berada disitu.
                Giliran aku? Tunggu.. aku pun da ada pilihan hati aku sendiri. Lebih comel dari nani,lebih cantik dari sharifah amani. Masanya pasti tiba. Hanya dia sahaja yang bertahkta di hati kecil ku ini kini dan selamanya…
‘Yang awak tersengeh macam kerang busuk ni kenapa?’nani sergah aku. Alamak jauhnya aku berangan.
‘Heh, takdelah saje teringat zaman kita sekolah dulu. Nani awak ni bila nak kahwin? Kawan baik awak dak shima tu da dua orang da anak. Siti pun dah kahwin. Awak nak tunggu siapa lagi? Nak tunggu Mawi lamar awak? Pun da terlambat Ekin da cop dulu. Hehehe!’ Aku makin galak sakat nani.
‘Da awak jangan nak merepek ya. Takde maknanya saya nak tunggu Mawi tu.. saya da ada cik abang tau tunggu kat u tu. Insyaallah kalau ada jodoh tahun depan kami bertunang sebulan dan terus nikah.’jawab nani terus terang dengan nada manjanya.
                    ‘Amboi! Cepatnya. Da gatai ya? Hahaha…! Aku terus mengusik. Muka nani yang putih bertukar merah jambu menahan malu. Tanpa ku sedari satu cubitan kuat singgah di lengan ku.
‘Aduh! Sakit lah!’
‘Padan muka awak! Siapa suruh nakal sangat! Cakap orang awak tu bila lagi?’
‘Aduh,berapa lama awak tak bagi ‘ketam’ awak ni makan ya nani? Bisa bukan main dia sepit.’ Sambil aku menggosok gosok lengan ku yang merah kena cubit...
                  Kenapa tu? Suara garau pak mat kedengaran dari dalam kedai.
Ni,ada orang bela ketam tapi tak kasi makan pak mat. Habis tangan saya kena sepit!’ aku lekas berseloroh.
Kamu ni ada ada je dam.’ Sahut pak mat yang sedang memikul dua guni beras diatas bahunya dan di letakkan dalam raga motornya.
‘Nak hantar kemana beras tu pak mat?’ aku berbasa basi kata orang.

Thursday, June 3, 2010

sendu di hati rindu dijiwa...

        hmm...pukul 3:48 terjaga...mate x blh tdo plak..sejak akhir2 ni asyik terjaga jer...tdur ku sering x lena...aku xtau ape yg bermain difikiran aku ni skrg..nttah lah...xde siapa yg faham ape aku rasa sb aku sendiri pon xfaham..aku nk bahagiakan hati org sedangkan hati aku sendiri macam mana...?? ade ssiapa ambik peduli ke...?? kawan2, klu korang nk jaga hati org dulu ke atau hati sendiri terlebih dahulu..
          sesorg ade tegur pasal blog aku ni..aku masih dlm proses meng'upgrade' blog ni...sb tgk pon macam x ceria dan selekeh je kan..?? aku cuba buat yg terbaik nanti.. aku pon x pandai smua ni pon adek aku yg buatkan..aku tau menulis dan mengarut jer dlm blog ni...hehe... sedey2 pon aku nk melawak lg tp lawak ker?? hm..ntahlah.. citer pasal hati da perasaan ni mmg xkan habes kan pembaca smua..??? sebut pasal bace ni korang da bace 1st episode SIAPA KITA aku tu?? percubaan aku utk menulis novel.. korang doakanlah ye agar cerita ni ade kesudahannya...
           aku nk tanyalah klu yg nlk komen tu komen lah nanti ye...korang blh terima x dgn org yg korang x kenal...?? maksud aku terima dia sbg teman hidup korang padahal korang xtau langsung siapa dia just name jer..boleh ke korang nk terima.?? sedang kan org yg kite kenal pon belum tentu blh bahagia inikan x kanal langsung..aku x maksudkan sesiapa sb ni soalan general...klu ade yg terasa aku minta maaf...xde niat aku nk singgung perasaan sesiapa cuma aku nk tau pendapat korang jer..
             susahkan kita nk puaskan hati smua org...salah ke aku ape aku buat ni..?? mengecewakan seseorg.. tapi hati aku merintih  ade xsesiapa tanya dan risaukan ttg aku...?? aku pon x suka nk cerita ape yg terpendam dlm lubuk hati aku sebenarnya...tapi kadang2 aku perlu luahkan dgn cara macam ni...ni je medium aku ade selain fb aku tu...kejap da pukul 5pg da....hari ni kang nk keje full...set up fair..mate ni       plak   xngantuk....harap aku blh keje macam biasa karang wlupon aku ade rase sakit kepala sket ni x cukup tdo agaknya kan..hmmm...nantikan episode 2 SIAPA KITA ya kawan2...
            

Wednesday, May 26, 2010

Siapa Kita....episode 1



SIAPA KITA...


Lamunanku tersentak pabila terdengar suara bonda memanggil ku dari dapur. Aku terus berjalan ke dapur untuk mendapatkan bonda.. “Ya bonda ada apa?”. Sambil aku tolong bonda susun pinggan mangkuk yang telah dibasuh..


“Angah nak pergi kedai kan?”. Memang sebentar tadi aku ada bagitau bonda yang aku ingin ke kedai mencari beberapa barang untuk kerjaku..


“Hm,bonda ada nak kirim apa-apa?” “Nanti tolong belikan bonda kelapa parut sebiji ya..” tangan bonda ligat membuat kerja kerja rumah.. Bonda memang cekap dalam menguruskan kerja rumah. Patutlah dalam rumah ini nak jumpa habuk pun susah.. Itulah sikap bonda sejak dari anak dara lagi kata nenek. “Bonda nak buat kuih apa petang ni?”aku tau setiap kali ada adik beradik yang balik ke kampung pasti bonda akan buat kuih untuk minum petang. Bonda memang rajin buat kuih..


“Bonda ingat nak buat kuih buah melaka petang ni”.


‘Hm,sedap tu bonda..!lagi ada apa-apa bonda nak kirim?


‘rasanya takde tapi angah bawa jelah handset. Nanti kalau bonda nak bonda tipon angah…


Baiklah bonda. Angah pergi dulu ya…


Dah lama benar rasanya aku tak hirup udara segar kampung aku ni. Walaupun da banyak perubahan berlaku kat sini namun udara nikmat maha Pencipta ni tetap tak berubah seperti dulu. Masih segar. Alhamdulillah. Tanpa pencemaran yang teruk macam di bandar tu. Bohong lah kalau aku kata takde sampah langsung kan? Memang la ada tapi takdelah sampai menghasilkan bau yang menusuk ke lubang hidung aku ni. Mungkin alam sekitar kat kampung aku masih terpelihara salah satu sebabnya belum ada kilang didirikan disini lagi. Sekarang ni pun aku tengok cybercafé da ade dua tiga kat sini.


Kedai handset dah berlambak. Kadai makan tak payah cakaplah,cakap je nak makan apa. Korang jangan tak caya warung mak cik Senah yang jual nasi lemak je dulu masa aku sekolah rendah,sekarang dah jadi restoran western food mak cik senah. Zaman dah berubah. Dunia dah maju.


Hm,nasib petang ni tak panas. Aku jalan kaki je pergi kedai runcit pak mat. Lagipun tak jauh mana. Lebih kurang lima enam minit dah sampai. Dan aku memang suka pergi kedai pak mat sebab kalau ada rezeki dapat aku jumpa Nani anak gadis comel pak mat tu. Hehehe…! Comel macam sharifah amani tu! Tapi nama dia Nor Hanani. Aku memang ada hati kat dia dulu. Tapi mana lah dia nak pandang aku ni budak nakal kat sekolah dulu. Belajar pun aku main-main lagi lah dia tak suka aku. Sekarang aku dengar dia sambung master kat University Putra Malaysia dalam jurusan perubatan. Bila la dia nak habis belajar agaknya. Aku ni kalau di suruh belajar balik mahu lintar pintas otak aku. Lagi-lagi kalau tengok formula fizik kimia tu. Fenin..fenin..


Sekarang ni tengah cuti semester budak-budak ‘u’


ni kalau ada rezeki,tuah badan dapat aku jumpa ‘kekasih gelap’ aku tu. Heh! Dia memang rajin tolong ayah dia kat kedai..


Dari jauh aku nampak satu tubuh montok sedang terbongkok bongkok menyapu sampah di depan kedai pak mat. Tak salah lagi memang nani lah orangnya tu. Hehehe .. kan aku da cakap tuah badan. Tanpa berlengah lagi aku mempercepatkan langkahku menuju ke kedai Pak mat,bapa mertua tak jadiku. Heh!


Sunday, May 23, 2010

Aku dan Sesuatu

Kedamaian yg ku cari..masih belum terbukti jauh lagi perjalanan ini.....jiwa tak pernah tenteram kasih lama tenggelam dilubuk hati yg paling dalam... MAK AKU SELALU CKP BILA AKU SEDIH..ORG LELAKI KENE KUAT...ORG LELAKI X BLH NANGIS...sb aku klu sedih ke ape mesti aku cari mak aku sbg penasihat....dah lama aku x jumpa mak aku..rindu masakan dia...abah punya masakan pon ude rindukan juga...mmm,aku ni nk demam agaknya g keje smlm kene hujan,da selsema da ni...tu lah susah kan bila bersendiri ni sakit pening smua kena buat sendiri juga...mgkn ramai yg senasib dgn aku ni...tapi mgkn cara x sama..bg aku klu apa aku rasa aku akan menulis utk curahan rasa aku ni..dr sekolah dulu aku mmg macam ni...dulu aku coret2 kat buku je...yg rajin bace pun budak kelas aku jer..skrg didunia cyber ni aku guna medium yg canggih sket...tapi kertas dgn pensil yg klasik aku x pernah lupakan tp dua tu aku guna utk melukis jer skrg...klu aku sedih mmg aku suka melukis selain menulis ni...klu aku menulis pon kat buku2 aku lebih pd puisi2 aku yg mengarut tu...adelah dua 3 contoh kat notes aku dlm fb tu...sb madah begitu lebih mudah disampaikan dgn ayat2 pendek dan penuh bermakna...cuma kadang2 ade perkataan yg susah utk kita ungkaikan spt karya sasterawan negara kita punya ilmu yg mendalam dlm bidang penulisan ni... aku nk smpai ke tahap tu terlalu jauh lg..aku sekadar penulis picisan yg xde pengalaman pon..jurnal macam ni org buang dlm tong sampah jer klu bace...hehehe..! hmm, aku pon ade karya tau yg x habis aku tulis lg...nanti aku update kan dlm blog NiZam bLueS ni...dulu aku ade cerpen masa sekolah pon x habes tulis... buku tu plak bagus mak aku da koyakkan bahagian cerpen tu,pastu muka surat yg aku x tulis tu beliau buat buku tulis hutang plak..adoilah... sedih gak masa tu tapi apa nk buat...mak pon xtau agaknya anak dia nk menulis masa tu...xsilap aku tahun 1998 aku tulis cerpen tu tajuknya SAYANG SELAMANYA...masa aku form 3..
karya terbaru aku ni pon da 2 tahun aku tulis...kali ni cerita nya lebih matang sb yg dulu tu cerita di zaman persekolahan je lebih berlatarbelakangkan budak2 sekolah kan...sb yg menulis pon budak sekolah masa tu...huhu...! kali ni nanti korang tgulah kemunculan terbaru karya aku bertajuk 'SIAPA KITA'....

WARNA WARNI PELANGI KEHIDUPAN....

Skrg ni aku rajin sgt nk 'menulis' sb byk benda aku nk 'ckp' byk perkara nk aku kongsikan dgn korang...cuma akhir2 ni aku rasa hiba dan sedih sket sb ade sesuatu yg buat aku rasa macam tu....kadang2 kita ni x blh nk cerita smua perkara kan...ade sesuatu perkara yg patut kita simpan sendiri...macam tu juga aku,aku kena simpan perasaan sedih ni kenapa..x dpt nk kongsikan... sepatutnya aku kena kuat utk hadapi smua ni... kenapa ya bila aku da mula rasa senang berkawan dgn seseorg selalunya akan ade rintangan...mesti org tu nk tglkan aku...atau ade perkara lain yg mengganggu...jahat sgt ke aku ni?? jahat ke x hanya aku sendiri yg tau... mgkn ni balasan tuhan ke atas aku...aku redha klu jodoh aku lambat sekalipun...aku bukan desprate sgt cuma aku rasa kesunyian kadang2 xde teman istimewa utk aku bercerita tapi bila da ade plak nk menjauhkan diri dr aku..mgkn x suka cara aku..atau ade kesalahan aku lakukan tanpa sengaja dan buat dia x selesa dgn aku...dan terus menjauhkan dirinya...klu aku ade salah aku selalu mintak maaf...xde salah pn aku suka  minta maaf..tu mmg cara aku berkawan dgn girl kot..tp klu dgn lelaki xdelah klu salah pon kawan tu marah kejap je lepas aku da belanja mkn ok lah tu...hehheh...susah kan kita nk tau isi hati org ni...kadang2 kita senang nk agak tp kadang2 kita xtau apa yg dia nak... mgkn lagu ni sesuai utk aku,...
PELANGI PETANG by SUDIRMAN HJ ARSHAD...
KU MENITI AWAN YG KELABU...
KUTEMPUHI LORONG BERLIKU..
MENCARI SINAR MENERANGI KEGELAPAN KU...
KUPERCAYA NANTI SUATU MASA
SANG SURIA KAN BERSINAR JUA 
MEMBAWA HARAPAN YG MENGGUNUNG BERSAMANYA...
KAU TIBA BAGAIKAN PELANGI..
TAK BERCAHYA NAMUN KAU BERSERI....
TAPI CUKUP MENGHIBURKAN HATI INI...
SEHARIAN  WAKTU BERSAMAMU..
TAK TERASA SAAT YANG BERLALU
BAGAI PELANGI PETANG
KAU KAN PASTI PERGI JUA...